Προσφώνησις βράβευσις των κ. κ. Πλυμάκη Αντωνίου και Βερυκάκη Φωκίωνα 5-7-2012

Προσφώνησις βράβεσις των κ. κ. Πλυμάκη Αντωνίου και Βερυκάκη Φωκίωνα στην συνεστίαση της 5-7-2012 από Εμμ. Δελάκη

Αξιότιμες πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές της πόλης των Χανίων, Ροτ. βοηθοί διοικηταί, πρόεδροι και τέως πρόεδροι του Ροταριανού Ομίλου της Κρήτης, κυρίες και κύριοι, φίλοι ροταριανοί συνάδελφοι.
Ο Ροταριανός Όμιλος Χανίων συνεχίζων από τριακονταπενταετίας και πλέον με απόλυτη επιτυχία τον Θεσμόν των βραβεύσεων που καθιέρωσεν το Δ.Ρ και ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του, δια βραβεύσεις ατόμων, ομάδων ή κοινωνικών φορέων και κρατικών η μη υπηρεσιών που επιτελούν αξιόλογον κοινωνικόν και κοινωφελές έργο απεφάσισεν να βραβεύσει τους κ κ Πλυμάκη Αντώνιον και Βερυκάκη Φωκίωνα στη σημερινήν Πανηγυρικήν Συνεστίαση του.
Την απόφασιν αυτήν έλαβε με παμψηφίαν το Δ.Σ. του Ομίλου μας κατόπιν σχετικής εισηγήσεως της επιτροπής βραβεύσεως η οποία μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι επιβάλλεται άμεσα η αναγνώρισης της πολύτιμης και τεράστιας συμβολής τους εις τους τομείς που θα αναφερθούν διέν έκαστον χωριστά.

Αντώνιος Πλυμάκης
που με το αξιόλογο και αξιοθαύμαστο συγγραφικό του έργο προβάλλει όχι μόνο Πανελληνίως αλλά και Παγκοσμίως τις ομορφιές του τόπου μας καθώς και τα ήθη και έθιμα αυτού.
-Γεννήθηκε στην παλαιά πόλη των Χανίων το έτος 1935
– Είναι απόφοιτος της Μέσης Εμπορικής Σχολής
– Υπηρέτησε στην Εμπορική Τράπεζα από το 1955 έως το 1985
– Μέλλος το Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων από το 1952 (17 χρόνια γενικός γραμματεύς) και ήδη επίτιμος πρόεδρος.
– Παλιό μέλλος της Ενώσεως Συγγραφέων και Δημοσιογράφων Τουρισμού Ελλάδος και της διεθνούς ένωσης FIJET.
– Ίδρυσε μαζί με τον Χρήστο Χουλιόπουλο το 1955 την Σπηλαιολογική Ομάδα Χανίων ( την πρώτη σπηλαιολογική οργάνωση στην Κρήτη) και την πρώτη Χιονοδρομική Ομάδα, φέρνοντας και τα πρώτα σκί στην Κρήτη και ειδικά στα Χανιά.
– Διοργάνωσε την δια πρώτη φορά κατάβαση Χανιώτικων ποταμών με κανό (1995, Κοιλιάρης-Πλατανιάς).
– Διορίστηκε τιμής ένεκεν σαν άμισθος επόπτης πρασίνου παρά τω Δασαρχείο Χανίων για την προσφοράν του στην προστασία της Σαμαριάς και γενικά της φύσης.
Έχει τιμηθεί επανειλημμένως από αρκετούς φορείς της Ελλάδος διά τα πεπραγμένα του και τα σχετικά τιμητικά διπλώματά του σε φωτοτυπίες εβρίσκονται εδώ πλησίον του βήματος του Ομίλου μας και αξίζει να τα αναγνώσετε.
Τα βιβλία του πρέπει να κοσμούν την βιβλιοθήκη του καθενός από εμάς διότι αποτελούν μια παρακαταθήκη και παράδειγμα προς μίμηση για τις επερχόμενες γενιές. Τι να σας πρωτοαναφέρω, που ότι και να σας πω θα είναι κατώτερο της πραγματικότητας.
Τα βιβλία του , που είχε την ευγενή καλοσύνη να μου δωρίσει
1) Μνήμες Σαμαριάς – το φαράγγι και οι άνθρωποί του στο πέρασμα των αιώνων
2) Προσκυνητάρια της Κρήτης εικονοστάσια με 230 φωτογραφίες
3) Οι θησαυροί στο Ακρωτήρι Μελέχας των Χανίων ( Μοναστήρια- Εκκλησίες- Σπήλαια- Αρχαιότητες – Φύση)
4) Το αγρίμι της Κρήτης
5) Τα κεραμιά και η κεραμιανή Μαδάρα
6) Κούμοι-Μιτάτα και βοσκοί στα Λευκά Όρη και το Ψηλορείτη.
7) Ο δίκταμος της Κρήτης
Πιθανόν να έχει δημοσιεύσει και άλλα που εγώ δεν γνωρίζω.
Διά ένα πράγμα είμαι βέβαιος ότι εξακολουθεί να συγγράφει και ετοιμάζει ένα έργο για τις παλαιές οικογένειες των Χανίων με αξιόλογο φωτογραφικό ρεπορτάζ.
Ο κ. Πλυμάκης παράλληλα ενδιαφέρεται και διά του τουρισμού της περιοχής μας και η δράσης του συνέβαλαν σημαντικά για την αύξηση του Τουριστικού ρεύματος προς την πόλην μας με σημαντικότατα οφέλη δια την τοπικήν οικονομίαν μας.
Το πλήρες αιτιολογικόν που αναγράφεται στο σχετικό βραβείο που θα του επιδώσουμε ευθύς αμέσως είναι το εξής:
α) Δια το λίαν αξιόλογον συγγραφικόν του έργο που εξιστορεί και προβάλει τις ομορφιές του τόπου μας καθώς και διά της έρευνές του σχετικά με τα σπήλαια και τα βουνά της Κρήτης.
β) Διά την μακροχρόνιον συμβολή του στην τουριστική ανάπτυξη της πόλεώς μας και γενικότερα ολόκληρης της Κρήτης και της Ελλάδος. Εις ένδειξιν βαθειάς εκτίμησης και ευγνωμοσύνης.
Παρακαλώ πολύ τους Δ/τη της 5ης Μεραρχίας Κρητών Ταξίαρχον Στρατιδάκην Γεώργιον και τον Αντ/δρον του Περ. Συμβ. Κρήτης Ιατρόν κ. Παπαδάκην Εμμανουήλ όπως επιδώσουν από κοινού τιμής ένεκεν και εκ μέρος του Ροταριανού Ομίλου Χανίων το σχετικό τιμητικό δίπλωμα εις τον βραβευόμενου κ. Αντώνιον Πλυμάκη, συγγραφέα και σπηλαιολόγο.


Ο Κ. Πλυμάκης ενώ ευχαριστεί δια την τιμή που του εγένετο


τιμητικαί διακρίσεις του Κ. Αντ. Πλυμάκη από διαφόρους φορείς


Βερυκάκης Φωκίωνας
Τον άνθρωπο εκείνο που εινάλωσε ολόκληρον την ζωήν του εις την εύρυθμον λειτουργείαν των διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αθηνών καταρχάς και εν συνεχεία του Πολυτεχνίου Κρήτης. Το κείμενο του βιογραφικού του σημειώματος σε περίληψη διότι το πλήρες θα αποτελούσε μια ξεχωριστή βραδιά είναι το εξής
– Γεννήθηκε το 1939 στον οικισμό Βαρδιανά Καλλεργιανών της επαρχίας Κισσάμου
– Φοίτησε στο εκεί Δημοτικό Σχολείο και εν συνεχεία στο Γυμνάσιο Καστελείου. Εισήχθη συγχρόνως σε τρείς πανεπιστημιακές σχολές ήτοι στην Θεολογική και στην Φιλοσοφική του Παν. Αθηνών και στη Νομική Σχολή του Παν. Θεσσαλονίκη.
– Επέλεξε καταρχάς την Θεολογική Σχολή όπου μετά το πέρας των σπουδών του διορίστηκε στην Οικονομική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου αφού υπηρέτησε την θητεία του ως έφεδρος αξιωματικός.
Κάλυψε ταμειακά την ολοκλήρωση της Πανεπιστημιουπόλεως, την μισθοδοσία του προσωπικού όλων των κατηγοριών και τις προμήθειες του Ιδρύματος και των Πανεπιστημιακών νοσοκομείων Αρεταίειο και Αιγινήτειο.
Το έτος 1975 παντρεύτηκε την συμπατριώτισσά μας από τον Γαλατά Κωδωνίας Ελένη Γερογιάννη.
Ο κ. Βερυκάκης ως εργαζόμενος και παντρεμένος περάτωσε τις σπουδές του στο Πολιτικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών και στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του αυτού Πανεπιστημίου.
Για το ήθος, τις δραστηριότητες και τις γνωριμίες του, οι συνάδελφοί του Διοικητικοί Υπάλληλοι, τον εξέλεξαν με παμψηφία σχεδόν, πρόεδρο του συλλόγου τους σε δύο συνεχόμενες θητείες.
Τον Απρίλιο του 1978 αποσπάσθηκε στο νεοϊδρυθέν Πολυτεχνείο Κρήτης, για δύο χρόνια και στη συνέχεια διορίστηκε μόνιμος υπάλληλός του, ύστερα από εσωτερικές εξετάσεις.
Πρώτη καθοριστική ουσιαστική και σημαντική ήτο η συμβολή του εις την εξεύρεση καταλλήλου οικοπέδου και εις την αγορά αυτού όπου κύριο ρόλο διαδραμάτισε ο συμπολίτης μας και τέως Πρωθυπουργός Κων. Μητσοτάκης, η τότε διοικούσα επιτροπή του Π. Κρήτης, η εκκλησία, η κοινότητα Κουνουπιδιανών και η Ιερά Μονή Κορακιών.
Κατά την προοδευτική ανέγερση της Πολυτεχνιουπόλεως ανέκυψαν πλήθος προβλημάτων τα οποία αντιμετώπισε επιτυχώς μετά των συναρμοδίων υπευθύνων. Συνέβαλε επίσης εποικοδομητικώς στα είδη εξοπλισμού της και στην δημιουργία μηχανογραφικού κέντρου, και υπερσύγχρονης βιβλιοθήκης. Επίσης δημιούργησε την δανειστική βιβλιοθήκη πρώτη και μοναδική στα 32 ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Συνέβαλε επίσης στην αγορά παλαιών και ιστορικών κτηρίων της πόλεως των Χανίων δια την πρώτην στέγασιν της πρυτανείας και των υπηρεσιών του ιδρύματος.
Οργάνωσε Σεμινάρια με Διδάσκοντες Ανωτάτους Υπαλλήλους της Κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και Διευθυντικά Στελέχη της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, στα οποία φοίτησαν και επιμορφώθηκαν Διοικητικοί Υπάλληλοι των ΑΕΙ και ΤΕΙ της Κρήτης και επίσης στελέχη των Δημοσίων Υπηρεσιών.
Με ενέργειές του προς την Παγκρητική Αμερικής και εισήγηση προς το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Ίδρυμα προσκάλεσε, φιλοξένησε και δίδαξε φοιτητές- παιδιά ομογενών-φοιτούντων σε Πανεπιστήμια της Αμερικανικής Ηπείρου, για διδασκαλία πάνω στο γνωστικό αντικείμενο των σπουδών τους κατά τους θερινούς μήνες, για να προσθέσουν διδακτικές ώρες στις σπουδές τους και παράλληλα επισπευτούν και να γνωρίσουν τους αρχαιολογικούς χώρους και τις φυσικές καλλονές της Κρήτης προς τόνωση του εθνικού αισθήματος και να αισθανθούν υπερηφάνεια για την μακρινή καταγωγή τους.
Με συντονισμένες ενέργειές του, ο κ. Βερυκάκης καθιέρωσε με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας τις Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Πολυτεχνείο Κρήτης το Νοέμβριο του 1993.
Με τους διατελέσαντες Πρυτάνεις στο Πολυτεχνείο Κρήτης, καθηγητές κ.κ. Φίγη Ιωάννη και Γρυσπολάκη Ιωακείμ κατά την περίοδο της θητείας του στο Πολυτεχνείο Κρήτης, από όποια θέση και να βρέθηκε, είχε άριστη και άψογη συνεργασία.
Το έτος 1995 επιλέγηκε ως πρώτος Ανώτατος Κρατικός Λειτουργός στον τομέα της Παιδείας για να φοιτήσει σε τρισεβδομαδιαίο Σεμινάριο, για θέματα Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Παιδείας, σεμινάριο οργανούμενο και πραγματοποιούμενο στο Μαάστριχ της Ολλανδίας.

Αυτός κυρίες και κύριοι είναι ο 2ος τιμώμενος στη σημερινή πανηγυρική συνεστίασή μας.
Παρακαλώ πολύ τους Γ αντ/δρο της Βουλής και επίτιμο Ροταριανό Χρήστο Μαρκογιαννάκη και τον Πολιτευτή Χανίων και πτέραρχο ε.α. κ.Κελαιδη Εμμανουήλ όπως επιδώσουν από κοινού το σχετικό τιμητικό δίπλωμα εις το βραβευόμενο και άξιο θερμών συγχαρητηρίων κύριο Βερυκάκη Φωκίωνα.

 

Τα σχόλια έχουν κλείσει.